Veganský burger a jiné recepty na bázi rostlinných alternativ

Veganský burger = burger bez masa

Veganský burger má mnoho podob, záleží, čím maso nahradíte. Možností je spousta, nejoblíbenější jsou burgery z řepy a fazolí, portobello žampionů nebo ze speciální směsi na vegan burgery. Její výhodou je snadná příprava.

Sypkou směs rozmícháte s vodou, zformujte zhruba 1 cm vysoké placičky a necháte je uležet nebo si je zmrazíte na později. Vegany potěší také složení směsi na vegan burgery – obsahuje naklíčené fazole mungo a hrachový veganský protein. Právě udržení dostatečného množství bílkovin je ve stravě veganů i vegetariánů klíčové.

 

Vegan hamburger z červené řepy – recept

Ingredience na placičky (burgery) z červené řepy a fazolí:

  • 500 g oloupané vařené červené řepy
  • 300 g fazolí (z plechovky nebo povařené)
  • 1 větší cibule nasekaná nadrobno
  • česnek podle chuti
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • strouhanka z 1 celozrnné housky
  • sůl, pepř, majoránka, tymián

Řepu oloupejte a povařte (tento krok můžete přeskočit, pokud jste si koupili předvařenou řepu). Následně ji nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte s rozmixovanými fazolemi, rozmačkaným česnekem, cibulí, solí a kořením. Nakonec přidejte vločky a strouhanku a ze směsi zformujte placičky, které budou mít o něco málo větší průměr než housky. Placičky pak osmažte nebo potřete olejem a upečte v předehřáté troubě na 180 °C.

TIP: Pokud se striktně vyhýbáte produktům živočišného původu, nepoužívejte běžnou strouhanku, její součástí bývá rohlík tukový, který obsahuje sádlo.

veganský burger recept

Portobello burger vegan – recept

Portobello je velký žampion, který díky své velikosti představuje ideální náhažku masa do vegan burgerů. Obsahuje proteiny, draslík a vitamin B6. Jeho velkou výhodou oproti červené řepě je rychlá příprava. Portobello stačí potřít z obou stran olivovým olejem.

Ingredience:

  • 1 až 2 portobello žampiony (bez nožičky) na osobu
  • olivový olej
  • utřený stroužek česneku
  • sůl, pepř

Olej smíchejte s česnekem a důkladně jím potřete houby. Obzvláště si dejte záležet na spodní straně klobouku. Olej by se měl důkladně vsáknout do žebrování. Následně portobello osolte, opepřete a opečte na grilovací pánvi nebo v troubě (funkce gril).

Vyladění burgerů bez masa

Burgery nejsou jen o „mase“. Lví podíl na výsledné chuti mají další ingredience, které mezi housky přidáte. Udělejte z vegan burgerů kulinářský zážitek a přidejte do nich: zkaramelizovanou cibulku, domácí vegan majonézu z oleje a sójového mléka, křupavý salát nebo jeho peprnější variantu rukolu a nasekané chili papričky.

Veganské varianty masových pokrmů

Pokud si chcete připravit jiný masitý pokrm ve vegan verzi, nahraďte maso univerzální veganskou mungo náplní. Ta se, jak už název napovídá, skládá z naklíčených mungo fazolí a potěší vás vysokým obsahem vlákniny a kvalitního hrachového proteinu.

Vegan směs jen rozmícháte s vlažnou vodou, necháte ji 15 minut odstát. Pak už ji jen vyformujete a dochutíte podle vybraného receptu. Skvěle poslouží jako náhražka mletého masa. Z veganské směsi připravíte boloňské lasagne a špagety, pirožky, závin nebo třeba veganskou musaku. Fantazii se meze nekladou.

Přečtěte si o blahodárných účincích klíčených produktů.

Napište nám

Brzy se vám ozveme zpět

picture