background

Přemýšlím nahlas - Ing. Kamil Lisal

Ing. Kamil Lisal

 

„Nechci vyrábět produkty, které jen naplní regály. Chci tvořit řešení, která mají smysl – pro zdraví lidí i pro přírodu.“


Ing. Kamil Lisal je spoluzakladatelem a spolumajitelem společnosti SEMIX PLUSO – a také jejím vývojovým srdcem. Už více než tři desetiletí přetváří potravinářství způsobem, který propojuje vědecký přístup, respekt k přírodě a hluboké porozumění lidskému zdraví. Jeho cesta nezačala na obchodních fórech, ale v laboratoři a na poli — v reálném výzkumu a každodenním kontaktu s tím, co jíme a jak nás to ovlivňuje.

Když vývoj není trend, ale poslání

Pod jeho vedením vznikly produkty, které často předběhly svou dobu. Mezi nimi například Tvarogen® – inovativní stabilizátor tvarohových náplní. Také Ovsánek® – fermentovaný a bezlepkový výrobek s živými kulturami a vysokým obsahem vlákniny – představuje promyšlenou odpověď na potřeby moderního člověka a jeho mikrobiomu. Ani jeden z těchto a mnoha dalších výrobků však nevznikl jako marketingový tah; jsou přirozeným výsledkem dlouhodobé snahy hledat řešení, která dávají smysl.


Kamil Lisal se nikdy nespokojil s „přijatelným“. Věří, že vývoj má být odvážný, ale zároveň pokorný. Že technologický pokrok není cílem, ale prostředkem – a že odpovědné podnikání má vracet víc, než si bere. Jeho přístup je hluboce osobní a často otevřeně kritický. Nesnáší zjednodušování a nebojí se klást nepříjemné otázky, pokud vedou k lepším odpovědím.


Tato stránka je osobním prostorem Kamila Lisala. Prostorem pro zápisky z vývoje, pro myšlenky, které zrají stejně jako jeho finální výrobky – pomalu, pečlivě, s respektem k souvislostem. Nejde o názory, které chtějí bodovat na sociálních sítích. Jsou to úvahy člověka, který už tři desetiletí zkoumá, co opravdu znamená zdravě jíst, podnikat a myslet – a opírá se přitom jak o vědecké poznatky, tak o vlastní zkušenosti.

 

Chraňte si a pěstujte svůj střevní mikrobiom
30. dubna 2025

Střevní mikrobiom hraje klíčovou roli v našem zdraví, ovlivňuje imunitu i prevenci chorob. Jeho rovnováhu ohrožují jednoduché cukry a pesticidy, a podporu najdeme ve stravě bohaté na vlákninu a prebiotika…

Chci si přečíst článek ► (ORIGINÁL)

Napište nám

Brzy se vám ozveme zpět

    picture